Znamená bio certifikát, že je esence bezpečná ke konzumaci?

Bio éterické oleje k vnitřnímu užívání

Spousta esenciálních olejů se dneska vyrábí v bio kvalitě a to je dobrá zpráva. Můžou se ale takové esence používat do jídla?

Co je bio certifikát?

Nálepka „bio“ se stala dost oblíbenou a setkáme se s ní u spousty výrobků. U potravin – jako třeba v našem případě, protože doplňky stravy patří mezi potraviny, taky ale u kosmetiky, textilu, různých kuchyňských pomůcek… U spousty výrobků, které nejsou vůbec ke konzumaci určené. Fakt, že jsou bio, znamená pouze, že pochází z ekologického hospodářství.

Označení produktu jako „bio“ má jistě své přínosy, o tom žádná. Zároveň ale platí, že označení bio neznamená totéž, co jedlé. Znamená to jen, že při produkci se víc myslelo na přírodu, nepoužívala se celá řada chemie a že zpracování bylo čistší, šetrnější. Ale neznamená to, že věc s označením bio můžeme polknout.

Není šalvěj jako šalvěj

Existují rostliny, které běžně používáme v kuchyni jako bylinky, ovšem jejich některé kultivary obsahují zdraví škodlivé až nebezpečné látky. Příkladem je třeba tymián nebo šalvěj, které si s radostí pěstujeme za oknem a používáme při vaření. Některé jejich kultivary ale obsahují poměrně hodně toxických látek, které se pak nacházejí v esenci ve vysoké koncentraci. Jejich esenciální olej tak absolutně není vhodný ke konzumaci, pro aromaterapii nebo do kosmetiky ho však klidně použít můžeme.

Podle toho, k jakému účelu výrobce esenci vyrábí, nastavuje kontrolní mechanismy. Pokud vyrábí pro vnější použití, nemusí vstupní surovinu tolik hlídat – a nemusí ručit za to, že se při výrobě esence do várky třeba nepřipletly rostliny jiných kultivarů nebo s jiným obsahem látek, než je zvykem. Naopak výrobce esenciálního oleje k vnitřnímu užití ručí za to, že esence bezpečná je. Z toho důvodu má zpravidla nastavenou přísnější kontrolu procesů a vyrobené esenciální oleje podrobuje chemické analýze, aby k zákazníkovi pustil jen 100% bezpečný produkt.

Jídlo vs. nejídlo

U různých typů produkce se liší taky výrobní a kontrolní procesy. Potravinářský podnik dodržuje jiné předpisy a sleduje jiné procesy než podnik vyrábějí kupříkladu chemické látky. Třeba z hlediska hygieny nebo hlídání čistoty látky tu najdeme řadu rozdílů. I z tohoto důvodu je pro nás důležité vědět, že s tím, co chceme požít, bylo skutečně nakládáno jako s jídlem.

Esenciální olej jako doplněk stravy
Esenciální olej jako 100% přírodní aroma

Konkrétně pokud mluvíme o esenciálních olejích, mělo by na nich být výslovně vyznačeno, že jsou určené k vnitřnímu užití. A to přímo od výrobce, případně dovozce. Jelikož jsou esenciální oleje bezpečně použitelné jen a pouze při dodržení dávkování, je třeba, aby i tato informace byla na balení uvedená. Musíme na něm tedy najít doslovné konkrétní instrukce k použití.

Všechny tyto informace by měly být uvedené na obale. Pokud na něm uvedené nejsou, nemůže prodejce tvrdit, že je esenciální olej vhodný k jídlu, jelikož neplní své zákonem dané povinnosti.
 
Nakonec, určitě stojí za to zmínit, že podobně jako s esencemi to funguje i s dalšími přírodními produkty – třeba rostlinnými oleji nebo hydroláty.

Říkáte si třeba, proč vůbec kvalitu esencí zkoumat a proč hledat takové esence, které v kuchyni použít můžeme? Mrkněte na článek o tom, proč už nepoužívám citronovou kůru v kuchyni.

Můžeme bio esenciální oleje používat při vaření?
Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *