Esenciální olej skořice list BIO (potr. kvalita)

Sladce kořenitý skořicový esenciální olej v BIO kvalitě certifikovaný pro použití do jídla, kosmetiky i k inhalaci. 100% přírodní, nealterovaný a naprosto báječně vonící. Ve srovnání s esencí z kůry méně dráždivý a s širšími možnostmi užití.

209,00 

Skladem

ks

Základní údaje o produktu:

  • Klasifikace: BIO certifikovaný esenciální olej, jednodruhový, vyrobený a značený jako doplněk stravy dle EU norem pro potravinářské výrobky
  • Druh rostliny: Cinnamomum zeylanicum (skořicovník cejlonský, skořicovník pravý)
  • Způsob získání: parní destilací z listu
  • Chemotyp: eugenol
  • Místo původu: Madagaskar
  • Objem balení: 10 ml, baleno v tmavé skleněné lahvičce s kapátkem
  • Výrobce: Terpenic Labs, Španělsko

O rostlině

Skořicovník pravý je stálezelený listnatý strom pocházející ze Sri Lanky. Nejčastěji se setkáme s jeho kůrou – skořicí, využívají se však i listy.

Použití esenciálního oleje z listu skořicovníku

Esenciální olej z listu skořicovníku je jemnější než esence z kůry. Což je pro nás většinou žádoucí – je mnohem bezpečnější na používání, navíc je cenově výhodnější. Je vhodnější pro běžné užití.

Použití se nedoporučuje během těhotenství, kojení a u dětí do 6 let. Je důležité ho dostatečně ředit a nepoužívat soustavně po delší dobu, protože může dráždit.

Charakter vůně: kořenitá, nasládlá (méně v porovnání s kůrou), teplá, díky obsahu eugenolu (kys. hřebíčkové) připomíná vůní i hřebíček.

Vaření

V kuchyni nám poslouží velmi dobře při přípravě sladkých i slaných pokrmů, za tepla i za studena a při pečení. Skořicová chuť je jednou z nejrozšířenějších vůbec, najdeme ji v receptech mnoha kuchyní po celém světě. Tato esence, díky vyššímu obsahu eugenolu, v sobě mísí vůni skořice a hřebíčku.

Krásně ji uplatníme při pečení – ať už koláčů, buchet, sušenek nebo cukroví. Nemusíme ji dávat jen do těsta, skvělá je o do krémů, náplní a polev. Hodí se do čehokoliv čokoládového.

Skořice ( i hřebíček) patří i do slané kuchyně, zejména v Asii ji najdeme třeba ve směsi koření na maso. Přidat ji můžeme třeba do marinád.

Dobře se hodí i do nápojů, hlavně teplých. Můžeme ji použít třeba k aromatizaci čaje nebo kávy.

Protože je esenciální olej nerozpustný ve vodě, kombinujeme ho nejčastěji s tuky, případně dalšími látkami, se kterými se dobře smísí – s medem, alkoholem, potravinami gelovité konzistence…

Aromaterapie aneb kosmetika & inhalace (vnější užití)

K inhalaci, masážím, do kosmetiky, parfémů a proti hmyzu

Skořice a obecně esenciální oleje s vysokým obsahem eugenolu patří mezi ty nejsilnější a nejdráždivějsí, proto s ní spíš šetříme. Stále je ale jemnější než esence získaná ze skořicové kůry.

V produktech desinfikuje. Příjemná je do mýdel a šamponů. Používá se i proti vším.

Pomáhá uklidňovat, bojovat proti vyčerpání, používá se při nachlazení a na podporu trávení. Napomáhá prokrvování.

Skořici najdeme taky v produktech ústní hygieny – pastách, ústních vodách… Pomáhá bojovat proti mikrobům a tlumí bolest. Díky vysokému obsahu eugenolu má účinky velmi podobné hřebíčkové esenci.

Skvěle funguje proti některým druhům hmyzu.

Skvěle jde dohromady s dalším kořením – třeba badyánem, muškátovým oříškem, dále s pomerančem, myrtou…

Fytoterapie aneb léčebné využití esenciálního oleje (vnitřní užití)

Esenciální olej je tvořen těkavými molekulami nacházejícími se v rostlině. Nesou její aroma, chuť, taky léčivé a pro zdraví prospěšné účinky. Je proto využíván i fytoterapií.

Na těchto stránkách nepojednáváme však o tomto esenciálním oleji ve smyslu doplňku stravy a jeho používání k léčebných účelům – neuvádíme zde zdravotní a výživová tvrzení. Užívání esenciálního oleje ve vyšších dávkách doporučujeme konzultovat s odborníkem na fytoterapii se zkušenostmi s esenciálními oleji vnitřní cestou.

Při používání esencí je důležité být informovaný. A proto o esencích píšeme blog! Abychom vás seznámily s tím, jak si je ještě lépe užít, jak je bezpečně používat a inspirovaly vás k vašim vlastním kulinářským kreacím. Mrkněte na náš blog