Esenciální olej rozmarýn lékařský BIO (potr. kvalita)

199,00  vč. DPH

Skladem

ks

Základní údaje o produktu:

  • Klasifikace: BIO certifikovaný esenciální olej, jednodruhový, vyrobený a značený jako doplněk stravy dle EU norem pro potravinářské výrobky
  • Druh rostliny: Rosmarinus officinalis (rozmarýn lékařský)
  • Způsob získání: parní destilací z natě
  • Chemotyp: 1.8 cineol
  • Místo původu: Tunisko
  • Objem balení: 10 ml, baleno v tmavé skleněné lahvičce s kapátkem
  • Výrobce: Terpenic Labs, Španělsko

O rostlině

Rozmarýn je stálezelená léčivka používaná hojně v kuchyni, zejména ve Středomoří patří mezi stálice mezi bylinkami a často se s ním setkáme právě na talíři. Je silně aromatický. Najdeme ho taky ve spoustě přírodních léčivých přípravků. Mezi nejběžnější produkty s ním patří rozmarýnový alkohol (vysokoprocentní alkohol obohacený o rozmarýnovou silici).

Použití rozmarýnového esenciálního oleje

Rozmarýn se používá ze dvou hlavních důvodů – pro svoji chuť a aroma a pro svoje léčivé účinky.

Není vhodný pro těhotné v prvním trimestru, děti do 3 let, zvýšené opatrnosti by měly dbát osoby s vysokým krevním tlakem a epilepsií.

Charakter vůně: bylinná, balzámová, s eukalyptovými tóny (díky vysokému obsahu cineolu alias eukalyptolu)

Vaření

Rozmarýn se využívá zejména při přípravě slaných pokrmů. Ve středomořské kuchyni ho můžeme najít buď samostatně nebo v kombinaci s dalšími bylinkami, třeba tymiánem. Jelikož jsou jeho lístky tuhé, většinou se z pokrmu před servírováním vyndávají.

Rozmarýn jde výborně k masu i sýrům (obzvlášť třeba parmezánu). Hodí se do bramborových i těstovinových pokrmů. A samozřejmě k zelenině. Přidat ho můžeme do karbenátků, nádivek, náplní. Skvěle si rozumí s olivovým olejem i různými druhy octa. S rajčaty, olivami a kapary. Užijeme ho taky při nakládání různých potravin nakyselo. Ujít by nám neměly ani sušenky, které můžeme vyladit do sladka nebo do slana. Připravit s ním můžeme ale i nápoje nebo třeba zmrzlinu.

V kuchyni můžeme kombinovat s… tymiánem, bazalkou, bobkovým listem, estragonem…

Protože je esenciální olej nerozpustný ve vodě, kombinujeme ho nejčastěji s tuky, případně dalšími látkami, se kterými se dobře smísí – s medem, alkoholem, potravinami gelovité konzistence…

Aromaterapie aneb kosmetika & inhalace (vnější užití)

K inhalaci, masážím, do kosmetiky a drogerie

Asi nejčastějším důvodem použití rozmarýnu je za účelem podpory koncentrace a paměti. Dále se používá k potlačení stresu a proti bolesti (i menstruační), při potížích dýchacích cest. Podporuje prokrvování, odplavování toxinů a jako ostatní esenciální oleje působí proti mikrobům, je protizánětlivý.

V kosmetice se nejčastěji používá pro svoji schopnost působit proti zánětu, je vhodný pro citlivou i aknózní pleť. Často se přidává do vlasové kosmetiky pro podporu růstu vlasů, proti jejich vypadávání a najdeme ho taky v produktech pro mastné vlasy a vlasy s lupy. Vyrábí se s ním rozmarýnový alkohol.

Dobře jde dohromady s citrusy, mátou, cedrem, eukalyptem, palmarosou

Fytoterapie aneb léčebné využití esenciálního oleje (vnitřní užití)

Esenciální olej je tvořen těkavými molekulami nacházejícími se v rozmarýnu. Nesou jeho aroma, chuť, taky léčivé a pro zdraví prospěšné účinky. Je proto využíván i fytoterapií.

Na těchto stránkách nepojednáváme však o tomto esenciálním oleji ve smyslu doplňku stravy a jeho používání k léčebných účelům – neuvádíme zde zdravotní a výživová tvrzení. Užívání esenciálního oleje ve vyšších dávkách doporučujeme konzultovat s odborníkem na fytoterapii se zkušenostmi s esenciálními oleji vnitřní cestou.