Esenciální olej mandarinka červená BIO (potr. kvalita)

247,00  vč. DPH

Skladem

ks

Základní údaje o produktu:

  • Klasifikace: BIO certifikovaný esenciální olej, jednodruhový,  vyrobený a značený jako doplněk stravy dle EU norem pro potravinářské výrobky
  • Druh rostliny: Citrus reticulata (mandarinka obecná)
  • Způsob získání: ze slupky lisováním za studena
  • Chemotyp: limonen
  • Místo původu: Španělsko/Itálie, Brazílie
  • Objem balení: 10 ml, baleno v tmavé skleněné lahvičce s kapátkem
  • Výrobce: Terpenic Labs, Španělsko

O rostlině

Mandarinkovník je nižší neopadavý strom, jehož původní domovinou je pravděpodobně východní Asie. Dneska ho najdeme hlavně ve středomořských zahradách. Jeho plody jsou typické svojí krásnou sladce citrusovou vůní a sytě oranžovou dužinou. Především z jejich kůry se pak vyrábí esenciální olej.

Použití mandarinkového esenciálního oleje

Mandarinkový esenciální olej krásně sladce svěže voní, prim v něm hraje limonen. Je asi nejoblíbenějším citrusem používaným v blízkosti dětí.

Nevhodný v průběhu prvního trimestru těhotenství. Může způsobovat přecitlivělost pokožky na UV záření (může být fototoxický, i když názory se liší) – doporučujeme nepoužívat na pokožku před jejím vystavením slunci.

Charakter vůně: čerstvá sladce citrusová

Vaření

Mandarinkový esenciální olej má bezpočet užití v kuchyni. Můžeme ho použít po boku dalších citrusů a nebo místo nich. Často působí originálněji, zajímavěji než pomeranč.

Užijeme ho zejména ve sladkých, sladkokyselých a sladkoslaných pokrmech. V teplé i studené kuchyni a samozřejmě při pečení.

Krásně nám pomůže ochutit krémy, šlehačky, polevy a želé. Bude se hodit do buchet, koláčů, sušenek. Báječně si rozumí s čokoládou – přidat ho můžeme do pralinek, čokoládových krémů, polev. A samozřejmě do zmrzlin, sorbetů, mražených dezertů. Zrovna tak ho oceníme při přípravě nápojů.

Připravit s ním můžeme zálivky do salátů ovocných i zeleninových. Krásně nám pomůže dochutit a dovonět marinády na maso nebo ryby.

Chuť mandarinky se výborně doplňuje s dalšími citrusy – citronem, pomerančem, grepem, použít ji můžeme taky v kombinaci s levandulí, kořením (třeba skořicí nebo badyánem)…

Protože je esenciální olej nerozpustný ve vodě, kombinujeme ho nejčastěji s tuky, případně dalšími látkami, se kterými se dobře smísí – s medem, alkoholem, potravinami gelovité konzistence…

Aromaterapie aneb kosmetika & inhalace (vnější užití)

K inhalaci, masážím, do kosmetiky, parfémů i do drogerie

Mandarinka je z nejsladších citrusů. Výborně se hodí do kosmetiky, parfémů i k ovonění prostředí.

V prvé řadě se mandarinka používá pro svoji schopnost zvednout náladu, dodat energii a chuť do života a podpořit hravost. Používá se proto při depresích, skleslosti, taky ale při nespavosti. Mandarinkový éterický olej se s oblibou používá do dětských pokojíčků.

V kosmetice se používá hlavně o ošetření aknózní, problematické, mastné pleti, pleti povadlé, taky se uplatňuje v produktech proti vráskám, k hojení jizviček a zesvětlování skvrnek.

Používá se při gynekologických potížích, pomáhá proti kvasinkám. Ulevuje při trávicích potížích. Podporuje tok lymfy a tím odplavování škodlivin z těla.

Skvěle jde dohromady s dalšími citrusy – citronem, pomerančem, grepem, ale i růží, levandulí, šalvějí, kadidlem, kořením jako skořice a badyán.

Fytoterapie aneb léčebné využití esenciálního oleje (vnitřní užití)

Esenciální olej je tvořen těkavými molekulami nacházejícími se ve slupce mandarinky. Nesou její aroma, chuť, taky léčivé a pro zdraví prospěšné účinky. Je proto využíván i fytoterapií.

Na těchto stránkách nepojednáváme však o tomto esenciálním oleji ve smyslu doplňku stravy a jeho používání k léčebných účelům – neuvádíme zde zdravotní a výživová tvrzení. Užívání esenciálního oleje ve vyšších dávkách doporučujeme konzultovat s odborníkem na fytoterapii se zkušenostmi s esenciálními oleji vnitřní cestou.