Esenciální olej eukalyptus globulus BIO (potr. kvalita)

193,00 

Skladem

ks

Základní údaje o produktu:

  • Klasifikace: BIO certifikovaný esenciální olej, jednodruhový, vyrobený a značený jako potravinářské aroma dle EU norem pro potravinářské výrobky
  • Druh rostliny: Eucalyptus globulus (blahovičník kulatoplodý, blahovičník australský, bílý eukalypt)
  • Způsob získání: parní destilací s listů
  • Chemotyp: 1,8-cineol (eukalyptol)
  • Místo původu: Čína/Španělsko
  • Objem balení: 10 ml, baleno v tmavé skleněné lahvičce s kapátkem
  • Výrobce: Terpenic Labs, Španělsko

O rostlině

Blahovičník australský je stálezelený, rychle rostoucí strom pocházející z Austrálie. Dnes se však hojně vyskytuje ve Středomoří. Pokud hovoříme o eukalyptovém esenciálním oleji, s největší pravděpodobností máme na mysli esenci z této rostliny.

Použití eukalyptového esenciálního oleje

Esenciální olej z eukalyptu krásně svěže čistě voní. Je příjemnou společností v období nachlazení.

Použití se nedoporučuje u těhotných během prvního trimestru a u dětí do 6 let. Zvýšené opatrnosti by měli dbát astmatici.

Charakter vůně: čerstvá, balzámová, kafrovitá, s lehoučkým nádechem mentolu

Vaření

Vůně eukalyptu je svěží, čerstvá a spojíme si ji většinou s bonbony a žvýkačkami. Hodí se tak v prvé řadě do cukrovinek a taky bylinných sirupů.

Eukalyptus se rovněž přidává do želé a používá se k přípravě dezertů s ovocem.

Ochucuje se jím máslo, přidává se do kysané smetany.

Používá se i do alkoholických nápojů, včetně koktejlů.

Chuť eukalyptu jde dohromady třeba s citrusy – citronem, pomerančem nebo mandarinkou.

Protože je esenciální olej nerozpustný ve vodě, kombinujeme ho nejčastěji s tuky, případně dalšími látkami, se kterými se dobře smísí – s medem, alkoholem, potravinami gelovité konzistence…

Aromaterapie aneb kosmetika & inhalace (vnější užití)

K inhalaci, masážím, do kosmetiky, parfémů i do drogerie a do přípravků proti hmyzu

Eukalyptus se nejčastěji používá v období nachlazení a chřipek. Nebo proti bolestem svalů a kloubů a proti horečce. Podporuje mentální bdělost, působí proti vyčerpání.

V kosmetice se používá hlavně pro svoje antiseptické účinky a schopnost podpořit regeneraci buněk.

Najdeme ho taky v produktech ústní hygieny – pastách, ústních vodách… Kde desinfikuje, pomáhá léčit ranky a osvěžuje.

Přidává se do deodorantů pro svoje dezodorizační účinky. A do osvěžovačů vzduchu, aby pomohl eliminovat pachy.

Taky funguje proti některým druhům hmyzu, speciálně, pokud ho použijeme společně s další esencí s citronovou vůní.

Skvěle jde dohromady s citrusy – citronem, pomerančem, grepem, taky s citronovou trávou, jalovcem…

Fytoterapie aneb léčebné využití esenciálního oleje (vnitřní užití)

Esenciální olej je tvořen těkavými molekulami nacházejícími se v rostlině. Nesou její aroma, chuť, taky léčivé a pro zdraví prospěšné účinky. Je proto využíván i fytoterapií.

Na těchto stránkách nepojednáváme však o tomto esenciálním oleji ve smyslu doplňku stravy a jeho používání k léčebných účelům – neuvádíme zde zdravotní a výživová tvrzení. Užívání esenciálního oleje ve vyšších dávkách doporučujeme konzultovat s odborníkem na fytoterapii se zkušenostmi s esenciálními oleji vnitřní cestou.