Esenciální olej palmarosa BIO (potr. kvalita)

189,00  vč. DPH

Skladem

ks

Základní údaje o produktu:

  • Klasifikace: BIO certifikovaný esenciální olej, jednodruhový,  vyrobený a značený jako potravinářské aroma dle EU norem pro potravinářské výrobky
  • Druh rostliny: Cymbopogon martinii (palmarosa, palmorůžová, voňatka Martinova)
  • Způsob získání: parní destilací celé rostliny
  • Chemotyp: geraniol
  • Místo původu: Indie
  • Objem balení: 10 ml, baleno v tmavé skleněné lahvičce s kapátkem
  • Výrobce: Terpenic Labs, Španělsko

O rostlině

Palmarosa pochází z oblasti Indočíny a svět ji zná hlavně především kvůli její krásné, růži připomínající vůni. S růží však nemá nic společného, jedná se o vonnou trávu, dorůstající až tři metry. Patří do stejné rodiny jako citronová tráva a citronela.

Použití palmorůžového esenciálního oleje

Esenciální olej z palmorůžové obsahuje vysoké množství geraniolu, což mu propůjčuje vůni podobnou růžím.

Není vhodný pro těhotné.

Charakter vůně: čerstvá nasládlá bylinně-květinová, připomínající růže

Vaření

Palmorůžový esenciální olej můžeme použít k ochucování pokrmů. Hodit se bude zejména do sladkých jídel – do ovocných salátů, dezertů připravených z tvarohu, jogurtu, šlehačky, dále do různých krémů, želé a polev. Vylepší nám džemy a ovocné omáčky. Taky do likérů a sirupů.

Výborně nám poslouží tam, kam bychom jinak přidali růžovou esenci nebo vodu – třeba do arabských sladkostí, zmrzlin a sorbetů a do želé.

Chuť palmorůžové se krásně kombinuje se zázvorem, kardamomem nebo třeba šafránem.

Protože je esenciální olej nerozpustný ve vodě, kombinujeme ho nejčastěji s tuky, případně dalšími látkami, se kterými se dobře smísí – s medem, alkoholem, potravinami gelovité konzistence…

Aromaterapie aneb kosmetika & inhalace (vnější užití)

K inhalaci, masážím, do kosmetiky a parfémů

Palmorůžová se často volí místo podstatně dražší růže. Má čerstvou bylinně-květinovou vůni, která se výborně hodí do kosmetiky, parfémů i k ovonění prostředí.

V kosmetice se používá hlavně k ošetření pokožky s různými problémy – lupénkou, ekzémy, pomáhá regenerovat buňky a hojit jizvy. Hodí se i pro zralejší pleť s vráskami.

Používá se při gynekologických potížích, pomáhá proti kvasinkám. Ulevuje při trávicích potížích. Podporuje tok lymfy a tím odplavování škodlivin z těla.

Vůně palmarosy pomáhá proti stresu, zlepšuje náladu, snižuje napětí a podrážděnost.

Jako jiné esenciální oleje, i palmorůžový desinfikuje.

Skvěle jde dohromady s růžovým dřevem, amyrisem, ylang ylangem, citronelou, citronovou trávou, pačuli, cedrem a květovými esencemi.

Fytoterapie aneb léčebné využití esenciálního oleje (vnitřní užití)

Esenciální olej je tvořen těkavými molekulami nacházejícími se v rostlině palmorůžové. Nesou její aroma, chuť, taky léčivé a pro zdraví prospěšné účinky. Je proto využíván i fytoterapií.

Na těchto stránkách nepojednáváme však o tomto esenciálním oleji ve smyslu doplňku stravy a jeho používání k léčebných účelům – neuvádíme zde zdravotní a výživová tvrzení. Užívání esenciálního oleje ve vyšších dávkách doporučujeme konzultovat s odborníkem na fytoterapii se zkušenostmi s esenciálními oleji vnitřní cestou.