Esenciální olej atlaský cedr BIO (potr. kvalita)

Esenciální olej z atlaského cedru v BIO kvalitě certifikovaný pro použití do jídla, kosmetiky i k inhalaci. 100% přírodní, nealterovaný a s krásnou balzámovitou vůní.

181,00  vč. DPH

Skladem

ks

Základní údaje o produktu:

  • Klasifikace: BIO certifikovaný esenciální olej, jednodruhový, vyrobený a značený jako potravinářské aroma dle EU norem pro potravinářské výrobky
  • Druh rostliny: Cedrus atlantica (atlaský cedr)
  • Způsob získání: parní destilací ze dřeva
  • Chemotyp: ß himachalene
  • Místo původu: Maroko
  • Objem balení: 10 ml, baleno v tmavé skleněné lahvičce s kapátkem
  • Výrobce: Terpenic Labs, Španělsko

O rostlině

Atlaský cedr je stálezelený jehličnan, jehož domovem je severoafrický Atlas. Patří mezi pravé cedry a potomky cedru libanonského. V dnešní době se vysazuje v zahradách v oblasti Středomoří, poměrně dobře snáší sucho.

Je velmi podobný cedru himalájskému, i co do účinků a použití získaného esenciálního oleje.

Použití cedrového esenciálního oleje

Cedrový esenciální olej patří mezi nejdéle používané esence vůbec. Obzvlášť se hodí během podzimu a zimy a patří mezi „unisexové“ vůně – je skvělý do produktů pro dámy i pány. Taky se považuje za esenciální olej uzemňující.

Použití se nedoporučuje během těhotenství, kojení a u dětí do 6 let.

Charakter vůně: dřevitá, balzámová, nasládlá

Vaření

V kuchyni cedr oceníme tam, kde potřebujeme trošku zemitosti. Skvěle se tak hodí třeba k aromatizaci čajových směsí. Zajímavý je taky ve spojení s čokoládou ve všech podobách.

Chuť a vůni cedru můžeme osvěžit – třeba pomerančem.

Protože je esenciální olej nerozpustný ve vodě, kombinujeme ho nejčastěji s tuky, případně dalšími látkami, se kterými se dobře smísí – s medem, alkoholem, potravinami gelovité konzistence…

Aromaterapie aneb kosmetika & inhalace (vnější užití)

K inhalaci, masážím, do kosmetiky, parfémů i do drogerie a do přípravků proti hmyzu

V kosmetice se používá hlavně pro svoje desinfekční a antiseptické účinky. Najdeme ho v produktech na akné a různé kožní choroby. Podporuje tok lymfy.

Přidává se do vlasových produktů (často společně s rozmarýnem) pro posílení vlasů a proti lupům. Uplatníme ho taky v deodorantech.

Najdeme ho rovněž v produktech ústní hygieny – pastách, ústních vodách… Kde desinfikuje, pomáhá léčit ranky a osvěžuje.

Jeho vůně uzemňuje, uklidňuje, pomáhá bojovat proti negativismu.

Cedrová esence výborně funguje proti některým druhům hmyzu (třeba komárům).

Skvěle jde dohromady s citrusy – citronem, pomerančem, jalovcem, vetyverem nebo kadidlem.

Fytoterapie aneb léčebné využití esenciálního oleje (vnitřní užití)

Esenciální olej je tvořen těkavými molekulami nacházejícími se v rostlině. Nesou její aroma, chuť, taky léčivé a pro zdraví prospěšné účinky. Je proto využíván i fytoterapií.

Na těchto stránkách nepojednáváme však o tomto esenciálním oleji ve smyslu doplňku stravy a jeho používání k léčebných účelům – neuvádíme zde zdravotní a výživová tvrzení. Užívání esenciálního oleje ve vyšších dávkách doporučujeme konzultovat s odborníkem na fytoterapii se zkušenostmi s esenciálními oleji vnitřní cestou.