Esenciální olej pomeranč BIO (potr. kvalita)

Pomerančová esence, 100% čistá představuje dokonale přírodní možnost, jak dát našim pokrmům kapku pomerančové chuti a vůně.

169,00  vč. DPH

Není skladem

Základní údaje o esenci:

  • Klasifikace: doplněk stravy – BIO esenciální olej jednodruhový, vyrobený dle evropské legislativy v kvalitě pro vnitřní užití
  • Druh rostliny: Citrus sinensis (sladký pomeranč, plod pomerančovníku čínského)
  • Způsob získání: lisováním ze slupky
  • Chemotyp: d-limonene
  • Místo původu: Španělsko
  • Objem balení: 10 ml, baleno v tmavé skleněné lahvičce s kapátkem
  • Výrobce: Terpenic Labs, Španělsko

O rostlině

Pomerančovníky pocházejí z Číny, dneska vévodí Středomoří. Sladký pomeranč je křížencem mandarinky a grepu. Využívá se jak plod pomeranče i s kůrou, tak i listy a květy, které překrásně voní. Společně s květy hořkého pomerančovníku a citronovníku se nazývají Azahar.

Použití pomerančového esenciálního oleje

Pomerančový esenciální olej voní sladce citrusově a patří mezi nejčastěji používané esence. Možná proto, že je nám jeho vůně tak blízká.

Esence je vhodná i pro děti, ovšem pečlivě dodržujeme doporučené ředění. Na rozdíl od většiny citrusů se neukazuje jako fototoxický (nezpůsobuje přecitlivělost pokožky na sluneční záření)

Charakter vůně: svěží, citrusová, sladká

Vaření

Hodí se skvěle do sladkých pokrmů a nápojů. Bude skvělá v pečivu, sušenkách, krémech do zákusků. Výborná je v kombinaci s čokoládou – v čokoládových bombonech, polevách, pěnách či fondue. Taky ji milujeme v ovesné kaši. A nebo jogurtu. A moc dobře se vyjímá v salátových zálivkách. Možností je spousta.

Pomerančovou esenci použijeme tam, kam by jinak přišla pomerančová kůra – tedy třeba do různého pečiva a do sals.

Skvěle jde dohromady s citronem, taky s citronovou trávou, litseou cubebou nebo levandulí.

Aromaterapie aneb kosmetika & inhalace (vnější užití)

K inhalaci, masážím, do kosmetiky, parfémů i drogerie

Pomerančový esenciální patří mezi nejuniverzálnější, pro svoje účinky i příjemnou vůni.

Používá se k pozvednutí nálady, potlačení stresu, navození přívětivé atmosféry i potlačení pachů, včetně pachu kouře.

Pomáhá proti zánětu, stimuluje lymfu a podporuje vylučování toxinů.

Co se týče kosmetiky, najdeme ho ve všech typech produktů, často se přidává do produktů proti akné a pro povadlou pleť.

Přidává se do deodorantů i produktů ústní hygieny.

Také se mu připisují sedativní a afrodiziakální účinky.

Skvělý je do drogerie, třeba společně s citronem. Jinak ho můžeme kombinovat třeba s citronovou trávou, rozmarýnem, levandulí nebo palmorůžovou.

Fytoterapie aneb léčebné využití esenciálního oleje (vnitřní užití)

Esenciální olej je tvořen těkavými molekulami nacházejícími se v kůře pomeranče. Nesou jeho aroma, chuť, taky léčivé a pro zdraví prospěšné účinky. Je proto využíván i fytoterapií, například s ním pracuje tradiční čínská medicína.

Na těchto stránkách nepojednáváme však o tomto esenciálním oleji ve smyslu doplňku stravy a jeho používání k léčebných účelům – neuvádíme zde zdravotní a výživová tvrzení. Užívání esenciálního oleje ve vyšších dávkách doporučujeme konzultovat s odborníkem na fytoterapii se zkušenostmi s esenciálními oleji vnitřní cestou.