Esenciální olej lavandin BIO (potr. kvalita)

Esence lavandinu (kultivaru levandule), 100% čistá představuje dokonale přírodní možnost, jak ochucovat a aromatizovat naše kulinářské výtvory.

175,00  vč. DPH

Skladem

ks

Základní údaje o esenci:

  • Klasifikace: potravinářské aromaBIO esenciální olej jednodruhový, vyrobený dle evropské legislativy v kvalitě pro vnitřní užití
  • Druh: Lavandula burnatii, klon Super
  • Způsob získání: parní destilací z celé rostliny
  • Chemotyp: linalyl acetate, linalool
  • Místo původu: Španělsko
  • Objem balení: 10 ml, baleno v tmavé skleněné lahvičce s kapátkem
  • Výrobce: Terpenic Labs, Španělsko

O rostlině

Lavandin je jedním z kultivarů levandule. Občas se o něm mluví jako o francouzské levanduli. Byla totiž vyšlechtěna za účelem použití při výrobě parfémů a mýdel. Je podobná levanduli lékařské, na rozdíl od ní má větší množství květů a tím pádem se z rostlinky získá větší množství esenciálního oleje. Je proto dostupnější a nejčastěji ji najdeme v levandulových produktech.

Použití lavandinového esenciálního oleje

Lavandin se používá stejně jako esenciální olej levandule lékařské, má velmi podobné účinky i vůni.

Nedoporučuje se používat během prvního trimestru těhotenství. Může být nevhodná pro osoby s nízkým krevním tlakem.

Charakter vůně: typická levandulová, květinově-bylinná, nasládlá

Vaření

Lavandinovou esenci můžeme využít třeba při přípravě zákusků, dezertů, lanýžů a čokoládových pochoutek, sirupů, džemů, cukrářských krémů či nápojů, třeba letních limonád. Příjemná může být její konzumace hlavně večer před spaním nebo ve chvílích, kdy se chceme zklidnit.

Dobře se hodí dohromady třeba s pomerančem, mandarinkou nebo citronovou trávou.

Jako jiné esence, i tato je vysoce koncentrovaná a nemísitelná s vodou. Proto ji používáme vždy po naředění – k tomu je nejjednodušší použít potraviny s obsahem tuků či vysokou koncentrací cukru (med) nebo alkoholu.

Aromaterapie aneb kosmetika & inhalace (vnější užití)

K inhalaci, masážím, do kosmetiky, parfémů i drogerie

Lavandin patří stejně jako levandule mezi nejuniverzálnější éterické oleje.

Desinfikuje, působí proti zánětu, hojí. Zklidňuje pokožku podráženou, včetně té po opalování.

Působí příznivě na psychiku, – uklidňuje, uvolňuje, odbourává stres, může ale i snižovat tlak. Napomáhá usínání.

Pomáhá při problémech dýchacích cest, napomáhá uvolňování hlenů, uvolňuje svalstvo, může pomoci při bolestech.

V kosmetice ji taky najdeme v produktech pro pokožku s problémy – s ekzémem, lupénkou, lupénkou, akné. Může ulevit od svědění, třeba v případě štípanců. Užitečná je i v intimní kosmetice.

Hezky jde dohromady třeba s pomerančem, rozmarýnem, šalvějí, citronovou trávou

Fytoterapie aneb léčebné využití esenciálního oleje (vnitřní užití)

Esenciální olej je tvořen těkavými molekulami nacházejícími se v kůře pomeranče. Nesou jeho aroma, chuť, taky léčivé a pro zdraví prospěšné účinky. Je proto využíván i fytoterapií, například s ním pracuje tradiční čínská medicína.

Na těchto stránkách nepojednáváme však o tomto esenciálním oleji ve smyslu doplňku stravy a jeho používání k léčebných účelům – neuvádíme zde zdravotní a výživová tvrzení. Užívání esenciálního oleje ve vyšších dávkách doporučujeme konzultovat s odborníkem na fytoterapii se zkušenostmi s esenciálními oleji vnitřní cestou.