Jak používat esence do jídla?

Jak používat esenciální oleje do jídla?

I když máme kvalitní esence vhodné pro použití do potravin, stále musíme dodržovat řadu pravidel pro jejich bezpečné použití.
Zejména myslíme na to, že…

  • esence nejsou rozpustné ve vodě. Nikdy je proto nekapeme do sklenice s vodou nebo džusem. Obvykle na hladině totiž vytvoří „mastnou skvrnu“, s vodou se nepromísí. Esence se tak nenaředí a pokud ji tímto způsobem vypijeme, hrozí, že nás podráždí nebo popálí.
  • esence se nejlépe smísí s tukem, olejem, dále je můžeme vmíchat do emulzí – tedy potravin, které sestávají z vody i tuku. A taky s alkoholem, obecně ale platí, že musí být co nejsilnější, posléze takovou směs můžeme ředit. Poslouží nám také směsi s obsahem cukru nebo soli, případně želé a další zahuštěné potraviny. Taky si lze na pomoc vzít nějaký emulgátor určený pro použití do potravin. Já sama nejčastěji esence mísím s olejem, vmíchávám je do ovesných kaší a jogurtu, přidávám do krému a šlehačky.
  • jelikož jsou esence vysoce koncentrované, používáme je skutečně po kapičkách, ve velmi nízkém dávkování. O dávkování a hlavně o rozdílu mezi použitím esencí v kuchyni a při terapii jsme psaly tady.
  • je třeba je používat s opatrností – lidé se zdravotními problémy (zejména epilepsií, vysokým krevním tlakem…), dále ženy těhotné a kojící a taky děti by měli esence by se používání esencí v jídle měli raději vyhnout nebo k tomu přistoupit s opatrností a dobrou informovaností.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *