Esenciální olej, aroma, extrakt… Jak se v těch pojmech vyznat?

Esence, aroma, extrakt, esenciální olej... Jaký je mezi nimi rozdíl?

Esence, esenciální oleje, extrakty, aromata… Tolik výrazů a tolik nejasností. Co tedy který výraz znamená a proč chceme esenciální olej spíš než extrakt?

Vezměme si třeba takový citron. Jeho kůra obsahující vonné složky se v kuchyni hojně používá, i v té české. A jelikož dostupnost bio citronů, ze kterých bychom s klidem kůru mohli konzumovat, je nevalná, často sáhneme po aromatu. Jenže… Většina jich je umělá. Jak se v tom tedy vyznat a v záplavě všelijakých výrobků vybrat produkt přírodní a bezpečný?

Různé nekonzistentně používané názvy

Situaci nám při výběru komplikuje fakt, že se používá řada pojmů a často špatně. Někdy z neznalosti, jindy protože chybí definice v zákonech, další výrobci pro to mají svoje jiné důvody.

V praxi se setkáme s řadou pojmů jako extrakt, aroma, esence, esenciální olej a éterický olej. Extrakt a aroma mohou být teoreticky jakékoliv látky, i převážně umělé. Esence může být taky cokoliv, jen v některých případech označuje esenciální olej. Esenciální olej a éterický olej je tím, co na obalech hledáme – i když i tady není vždy jistota, že je v lahvičce 100% čistý přírodní esenciální olej.

Už jasnější složení

Relevantnější informace bychom měli najít ve složení – a jak víme, informaci o složení musí mít na etiketě všechny výrobky, jak potravinářské produkty tak třeba chemické látky.

Právě ve složení často najdeme vodítka, podle kterých se pak můžeme rozhodovat. Můžeme tam třeba vidět, že většinu výrobku tvoří voda, glycerin a sladidlo nebo neblíže specifikovaná aromata. Pro mě osobně je právě nedostatečně konkrétní, nejasná informace jasným znamením, že to není produkt pro mě. Vlastně vždycky se řídím tím samým – opatrností, hledám jistotu.

Extrakty

Pojem extrakt vlastně jen říká, že něco bylo extrahováno z něčeho. Často je skutečně ekvivalentem k českému slovu výtažek. Je to ale velmi obecný pojem, který musí být upřesněn, aby měl informační hodnotu.

Extrakty jsou velmi často látky, ve kterých byly vymacerovány různé suroviny. Například vanilkový extrakt může být vanilkový macerát – třeba alkohol, ve kterém se macerovala vanilka. A nebo to může být směs látek, ve které se rozmíchal koncentrát. Tento koncentrát ale může pocházet z vanilky i z jiných rostlin, které taky obsahují vanilin, nebo se může jednat o uměle vyrobenou látku.

U extraktů je důležité nejen složení, ale i koncentrace. I v případě zcela přírodních extraktů, které byly vyrobeny pouze z macerované suroviny a alkoholu, jsou totiž zásadní rozdíly v tom, jak jsou silné. Není výjimkou, že na přípravu dezertu pro 6 lidí budete potřebovat celou jednu lahvičku extraktu, protože extrakt není dostatečně silný. Tím se pokrm značně prodraží a navíc je potřeba v receptu počítat s tím, že extrakt vnese do jídla i tekutinu, často v podobě alkoholu.

Dobrým vodítkem nám je doporučené dávkování. Jakmile se udává větší množství kapek nebo dokonce lžička a více extraktu pro použití na přípravu třeba dezertu, víme, že koncentrace je nízká. Pro představu jedna lžička odpovídá polovině běžně prodávané 10ml lahvičky. Dvě lžičky v receptu tak odpovídají celé jedné lahvičce a zhruba 200-250 kapkám.

Aromata

Pod pojmem aroma se může skrývat cokoliv, může se jednat o aroma umělé i přírodní. Jelikož ale většinou chybí detaily, můžeme téměř jistě počítat s tím, že aroma bude umělé.

Esence

Termín esence se vyskytuje ve dvou souvislostech. Zaprvé to může být kratší označení esenciálního oleje, což je v pořádku. Taky to ale může zastupovat slovo aroma a značit často syntetický produkt. Zrovna tak někdo používá slovo esence k označení extraktu, který může být aromatický i nemusí.

Esenciální a éterické oleje

Esenciální olej, éterický a někdy i esence nebo silice jsou technickými pojmy, který by měl značit, že se jedná skutečně o 100% přírodní produkt získaný z rostlin. Že tomu tak je, to si ověříme ve složení – najdeme tam totiž jen jednu složku, a to název rostliny, obvykle v latině, často s dodatkem, že se jedná o esenciální olej.

Ovšem tady je potřeba být i tak ve střehu – esenciální oleje jsou stále častěji předmětem falzifikace. Proto jsou velmi rizikové esenciální oleje od neznámých či malých výrobců, dále produkty nedostatečně či nesprávně značené, nesprávně balené a produkty laciné.

Jak si vybrat ten správný produkt pro nás?

Rozhodnutí, který výrobek zvolit, je na každém. Já jsem dlouhou dobu raději v kuchyni žádné takové produkty nepoužívala, protože jsem neměla jistotu, o co se jedná. Nechtěla jsem při vaření přidávat chemii a vlastně ani kupovat přírodní, ale drahé produkty. Změna nastala ve chvíli, kdy jsem našla esenciální oleje vhodné do jídla a s dostatečnou garancí. Esenciální oleje jsou 100% a tedy vysoce koncentrované, nejsou ničím ředěné. Jsou čistě přírodní a přidávají se jen po kapičkách, takže v přepočtu na porci vychází víc než dobře.

Zároveň mi ale mnohem víc začalo záležet i na to, jakou kvalitu má produkt, který si přidám do kosmetiky nebo nakapu do aromalampy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *